logo knownhost

Goede hosting voor mijn WordPress website

Regelmatig spreek ik website eigenaren die al jaren  mopperen op hun hosting provider maar er niet aan toe komen stappen zetten. Te druk, of gewoon geen idee wat te doen? Maar waarvoor is een goede hosting provider eigenlijk nodig?

Waarom wil ik een goede hosting provider?

Voor mij als webbouwer en website beheerder is het belangrijk een goede hosting provider te vinden. Waarom?

Omdat ik …

 • wil dat mijn websites snel laden
 • goede support wil
 • een fijne en uitgebreide controle panel nodig heb
 • wil dat mijn websites altijd technisch goed functioneren
 • natuurlijk ook niet TEveel wil betalen

De betrouwbare hosting provider voor jouw website

Voor mij persoonlijk was het een lange zoektocht om uiteindelijk 2,5 jaar geleden (2016) uit komen bij het Amerikaanse Knownhost. Op advies van een kennis die er wat langer zijn website heeft draaien, met volle tevredenheid. Het proberen waard dus. En wat ben ik nu blij dat ik de overstap heb gemaakt! Waarom? Ik zou iedereen Knownhost willen aanraden om de volgende redenen:

 • je hebt de mogelijkheid te hosten op een server in Amsterdam,
 • je kiest zelf je controle paneel (software), zoals c-panel/WHM en Direct admin
 • support ALTIJD binnen 15 minuten reactie!
 • probleem wordt altijd opgelost
 • mocht je ervoor open staan, de oplossing wordt met je gedeeld
 • altijd up-to-date
 • prijs kwaliteit verhoudig…een dikke 10!
logo knownhost
website under construction

WordPress website beveiligen

WordPress is een populair Content Management Systeem met wereldwijd een actieve community ontwikkelaars. Dit zorgt ervoor dat WordPress continue wordt verbeterd op het gebied van functionaliteiten, veiligheid en gebruiksgemak. Naast het feit dat er zeer regelmatig nieuwe functionaliteiten bijkomen groeit ook het aantal hackers die graag websites kraken om vervolgens te misbruiken. Dit zorgt voor problemen, de server wordt overbelast waardoor de website traag wordt of zelfs tijdelijk uit de lucht is.

Wordpress website beveiligen

Hoe beveilig ik mijn WordPress website tegen hackers?

Heb je zelf een website gemaakt met WordPress? Hieronder een aantal stappen die je kunt nemen om je WordPress website goed te beveiligen tegen hackers

Zorg voor een goede gebruikersnaam en wachtwoord

Het allereest wat je doet wanneer je WordPress installeert is het invoeren van een goede gebruikersnaam en een sterk wachtwoord. Je kunt automatisch een wachtwoord laten genereren of verzin er zelf één die je makkelijk onthoudt. Zorg dat er hoofdletters in voorkomen, gebruik leestekens en getallen.

Unieke gebruikersnaam is veilig voor je website

Verwijder gebruikersnaam admin

Wanneer je tijdens het installeren van WordPress nog geen nieuwe gebruikersnaam hebt verzonnen kun je dit altijd nog achteraf doen. Maak met je huidige admin account een nieuwe gebruiker aan, log hiermee in en verwijder het account met de gebruikersnaam admin. Een hackbot gaat hier altijd naar op zoek, mits deze ook op je inlog pagina kan komen.

Zorg voor een custom inlog url

Net als een standaard WordPress admin gebruiker heeft WordPress ook een standaard login url, zoals /wp-admin en /wp-login.php. Deze is natuurlijk snel gevonden door een hackbot, maar we kunnen ook zorgen dat deze je inlogpagina niet vindt. Simpelweg door het te veranderen. Er zijn meerdere beveiligings plugins die deze url kunnen veranderen, maar de meest simpele plugin hiervoor is rename wp-login.php. Het is een vrij eenvoudige handeling om de brute force attacks tegen te gaan.
custom login url voor je Worpdress website

Limiteer het aantal login pogingen

Mocht je de login url al veranderd hebben en wordt er door wat voor reden dan ook toch geprobeerd in te loggen dan kun je het aantal login pogingen nog beperken met de plugin limit login attempts. Een eenvoudig te configureren plugin die het aantal login pogingen beperkt.

Zorg voor een captcha op je login pagina

Na de bovenstaande handelingen is de kans groot dat je de brute force attacks uitsluit. Hier nog een kleine handeling om het allemaal nog beter dicht te timmeren. Installeer de plugin si captcha en zorg in de instellingen dat er een captcha veld is op je inlogpagina. Installeer deze wanneer je dit echt nodig vindt of wanneer één van de twee bovenstaande opties niet werkt.

Zorg dat je bestandsrechten juist staan ingesteld

Voorkom misbruik van je bestanden en zorg dat je bestandsrechten van je WordPress mappen en bestanden goed staan. Vaak worden er codes verstopt in je bestandenden die nodig zijn om spam berichten te kunnen versturen. Dit kun je doen via ftp (filezilla) of via je controle paneel (bijvoobeeld cpanel). De volgende bestandsrechten worden aangeraden:

Bestand / map Rechten
wp-admin 755
wp-admin 755
wp-includes 755
.htaccess 644
wp-config.php 644
index.php 644

 

Verander je database prefix

In je databasetabellen vind je weer standaard WordPress instellingen terug. Iedere wordpress tabel begint met wp_ (prefix). Dit kun je al bij het installeren veranderen in je wp-config bestand, $table_prefix = ‘doei_’;. Je kunt ook de plugin change db prefix installeren. Hiermee kun je eenvoudig de prefix van de database tabellen veranderen wanneer je WordPress al is geïnstalleerd. Verwijder de plugin als de prefix is veranderd.

Installeer een beveiligings plugin voor je website

Alsof je al niet genoeg plugins hebt, maar het kan nuttig zijn een plugin als Wordfence of Ithemes Security te installeren. Dit zijn populaire beveiligings plugins om je WordPress website te beveiligen. Veel van bovenstaande opties vind je ook in de configuratie van deze plugins. Zo kun je scans maken van je bestanden, het aantal login pogingen beperken, de database prefix veranderen en wordt je automatisch op de hoogte gebracht van updates en bestandswijzigingen.

Zorg dat je plugins up to date blijven

Een belangrijk issue is toch wel het tijdig updaten van je plugins. Best lastig als je veel plugins hebt. Maar met tijdig updaten beperk je wel de veiligheidslekken in plugins. Met bovenstaande beveiligings plugins heb je de mogelijkheid om update notificaties te ontvangen in je mailbox. Of check regelmatig je website, ook niet onbelangrijk. Je WordPress website onderhouden heeft dus altijd zin.

Minimaliseer het aantal plugins

Een vrij logische tip (zie boven), maar toch ook best een lastige. Wanneer je je website wilt voorzien van extra funties komen er vaak externe plugins bij kijken. Om dit te voorkomen kun je ook een template aanschaffen bij bijvoorbeeld themeforest.net waarbij veel functionaliteiten in templates zijn ingebouwd. Dit scheelt misschien weer een aantal plugins. Maar ook kwalitatief goede plugins die ook regelmatig worden ge-update hebben invloed op de veiligheid van je website. Bij codecanyon.net kun je veel betaalde plugins vinden waar vaak goede support wordt verleend.

Verwijder niet actieve plugins

Plugins uitgeprobeerd en niet tevreden? Weg ermee! Zorg dat je overbodige plugins altijd direct verwijderd. Zo voorkom je dat je verouderde of (nog meer) niet ge-update plugins in je plugin map hebt.

Zorg dat je WordPress installatie up to date blijft

Naast het regelmatig updaten van je plugins is het belangrijk dat je WordPress installatie op een zo nieuw mogelijke versie draait. In de meeste WordPress upgrades zitten ook veiligheids updates.

Verander je “salt en keys” in je wp-config.php bestand

Met de key generator kun je eenvoudig geheime sleutels creëren. Deze plaats je in je wp-congfig.php bestand. Dit zijn bepaalde waarden die je website beveiligen tegen cookies en hacks.
Geheime sleutel in je config.php bestand

Verwijder overbodige bestanden van je server

Tijdens het installeren worden veel mappen en bestanden op je server geplaatst. In je hoofd directory zie je een aantal mappen staan met daaronder een lijst bestanden. De volgende bestanden kun je verwijderen: readme.html, wp-config-sample.php en license.txt.

Verberg je versie

Het zou kunnen dat een hackbot zoekt naar een oude versie van WordPress. Er zijn verschillende manieren om deze versie te verbergen:

Verwijder in je header.php
[highlight color=”#e3f1f4″ rounded=”yes” class=”” id=””]< meta name=”generator” content=”WordPress ” />[/highlight]

Toevoegen van de code in functions.php (thema)
[highlight color=”#eaeaea” rounded=”yes” class=”” id=””](‘wp_head’, ‘wp_generator’);[/highlight]

Maak regelmatig een backup van je website

Maak regelmatig een backup van je WordPress website. Mocht er op één of andere manier toch iets gebeuren met je website dan heb je altijd je schone backup nog! Enkele nuttige plugins hiervoor zijn BackupWordpress, Updraftplus en BackupWp.

xmlrpc.php

Onlangs is het bestand van vele WordPress websites misbruikt om spam te versturen. Dit bestand werkt normaal gesproken als communicatiemiddel met externe websites of applicaties (Pingbacks). Er zijn meerdere manieren om dit bestand te beschermen:

 • Verwijder het bestand als je geen gebruik maakt van pingbacks en trackbacks
 • Voeg het volgende toe in je .htaccess bestand om xmlrpc.php te blokkeren:
  <Files “xmlrpc.php”>
  Order Allow,Deny
  deny from all
  </Files>

Een goede hosting provider

Al met al is een goede hosting provider ook een belangrijk onderdeel om je website te beveiligen. Het is de eerste stap die je neemt wanneer je een website maakt of een website laat maken. Check of de provider een duidelijke veiligheidsprotocol publiceert en wanneer je technische kennis beperkt is kies dan voor een managed server.

Instellingen vanuit je controle paneel

Wanneer je je website bij een provider host krijg je in de meeste gevallen inloggegevens voor een controle paneel. Dat kan een zelf gemaakte controle paneel zijn, maar vaak wordt gebruik gemaakt van externe platforms. Bekende platforms zijn Directadmin, Cpanel en Plesk. Vanuit deze controle panelen kun je de beveiliging van je website(s) tot op zekere hoogte ook instellen. Bijvoorbeeld het instellen van het aantal login pogingen, backups en het blokkeren van ip adressen.

Conclusie: besteed voldoende aandacht aan het beveiligen van je website

Men kan nooit garanderen dat je website helemaal veilig is tegen hackers. Want deze zogenaamde hackers blijven zelf ook in ontwikkeling. Maar door stappen te ondernemen verklein je wel de kans dat je website wordt misbruikt.

Visual Composer Plugin

Tips en uitleg over de Visual Composer plugin

De visual composer plugin is bedoeld om op een visuele manier je pagina op te bouwen. Wij krijgen regelmatig de vraag hoe je een column maakt of een button toevoegd aan een pagina of een bericht. Het toevoegen van deze elementen met shortcodes of css tricks is voor de “gewone” gebruiker vaak een te complex verhaal. De visueel composer is hiervoor de perfecte oplossing. Gebruikers moeten er wel even aan wennen want het ziet er allemaal iets ingewikkelder uit dan een standaard WordPress tekst editor. Maar een heldere uitleg over de Visual Composer plugin en vooral veel doen en uitproberen moet voldoende zijn om je pagina geheel naar je eigen wens te bouwen.

Op deze pagina een aantal tips en uitleg over het gebruik van de visual composer plugin.
*note – klik op de afbeelding om te vergroten

 

Handleiding Visual Composer plugin

wpmu

Elementen

Wanneer je op de button “backend editor” klikt  verschijnen er verschillende opties. Één van de opties is het plus teken, deze is bedoeld om elementen toe te voegen aan je pagina. Met deze elementen bouw je een pagina geheel in eigen stijl.

Rijen en columns

Je kunt columns op meerdere manieren en om verschillende redenen toevoegen. Wanneer je een tekst element toevoegd kun je deze verdelen in columns, bijvoord twee halve of één derde en tweederde. Deze kun je vervolgens ook weer omdraaien door ze te slepen (drag en drop). Wil je verschillende elementen verdelen in columns, bijvoorbeeld tekst en een enkele afbeelding maak dan eerst een rij aan en verdeel deze dan in columns.

rijenencolumns
Post grid VIsual Composer

Post grids

Letterlijk vertaald betekent post grid in het Nederlands “bericht rooster”. Het is een stijl om je berichten te tonen. Als standaard element vind je hier dan ook de post grid. Dit element biedt redelijk wat (design) opties. Onder de tab item designs kun je een design kiezen. Dit design bepaald de opbouw van de berichten columns. Wil je zelf een grid design bouwen? Aan de linkerkant onder de tab Visual Composer vind je een tab “grid builder”. Een uitstekend hulpmiddel om je eigen grid design te maken. Geef deze een naam en hij verschijnt vanzelf tussen de item designs. Andere mogelijkheden om een goede grid te maken zijn de betaalde plugins advanced post grid/list en post grid/list layout with caroussel.

Rijen over de hele breedte van je pagina

Moderne websites hebben vaak een schermvullende header en een minder brede content pagina. De container class (vaak weergegeven als .main of .wrapper) geeft deze breedte aan. Wil je toch een rij die schermvullende is? Je kunt rijen bewerken door rechtsboven van de rij op het potlood te klikken. Hier vind je onder het kopje “row stretch” verschillende opties. Je krijgt naast de default optie nog drie andere opties te zien. Wil je niet dat de content schermvullend is maar wel de achtergrond? Kies dan voor de optie “stretch row”. Voor de andere opties geldt dat de content over de hele breedte van de achtergrond wordt getoond.

Schermvullende rijen
Visual Composer Plugin

Addons voor de Visual Composer plugin

Je vindt veel goede standaard elementen waarmee jij je pagina goed kunt opbouwen. Inmiddels zijn er al diverse addons (plugins als toevoeging voor de standaard Visual Composer plugin) gemaakt die die net even meer functies hebben dan de standaard elementen. Eerder noemde we al de advanced post grid/list en post grid/list layout with caroussel plugins.

Custom css voor elementen

Mis je bepaalde design opties bij een element? Voer dan een extra classnaam in. Voor iedere element kun je een extra class toevoegen. Wanneer je een element hebt geopend zie je helemaal onderaan “Extra class naam” staan. Hier vul je een naam in bijvoorbeeld “extra” (een classnaam die nog niet wordt gebruikt in je stijlsheet). Als ik in mijn post grid (blog) de afbeeldingen een vaste hoogte van 250px wil geven door middel van deze extra class voeg ik de classnaam hiervan toe aan mijn custom stijlsheet, hiervóór plaats ik mijn extra classnaam. Het komt er als volgt uit te zien; .extra div.svc_post_grid .svc_post_image {height:250px;}.

Extra class naam
Template naam

Templates voor berichten types

Ben je het zat om steeds weer per pagina diezelfde template te maken? Sla je template zonder content op door bovenaan naast het plus teken op de template icon te klikken. Geef de template een naam en sla hem op. In de setting van de Visual Composer kun je bepalen welke template bij welke berichten type hoort. Wanneer je dan een nieuwe bericht type (bijvoorbeeld een pagina) maakt genereert hij automatish de template. Let wel op, wanneer je iets wijzigd in de opgeslagen template worden deze niet gewijzigd in eerder opgeslagen berichten of pagina’s waar je deze template al gebruikt. Deze wijzigingen gelden alleen voor nieuwe te maken berichten of pagina’s.

Conclusie

De plugin is een handige tool om je pagina’s op een snelle en effectieve manier op te bouwen voor een mooie uitstraling en bruikbare functies. Er wordt hier en daar gesuggereert dat de codes je website langzamer maken. Maar als een beetje extra code je website al langzamer maakt dan kun je rustig stellen dat het probleem op een ander niveau ligt. De Visual Composer is dan ook niet voor niets de meest gedownloade plugin bij Codecanyon.net.

Dit bericht bevat affiliate links

Plugins Wordpress

Mijn 10 meeste gebruikte WordPress plugins

Door de jaren heen hebben we veel plugins gebruikt. Natuurlijk ook veel om uit te proberen en te vergelijken, je gebruikt immers niet meteen de eerste de beste plugin die je vindt. En uiteraard worden er altijd weer betere plugins ontwikkeld. Toch heb ik de neiging om een aantal plugins te blijven gebruiken, ondanks dat er misschien in de loop van de tijd betere zijn gemaakt. Het is toch dat je ermee vertrouwt raakt.

Een overzicht van veel gebruikte WordPress plugins

Wordpress SEO

Een handige tool om je website te optimaliseren voor zoekmachines. De plugin van Joost de Valk biedt diverse handige opties om je website beter vindbaar te maken.

Akismet

Standaard natuurlijk voor iedere WordPress website met een reactie mogelijkheid. Een goede plugin tegen spam reacties.

Visual Composer

Een  plugin bedoeld om je pagina’s op te bouwen. Je hebt hier geen shortcodes nodig om columns, sliders of andere tools in je pagina te plaatsen, alles is visueel en daarom een absolute top plugin.
Uitleg visual composer plugin

WPS Hide Login

Verberg je wp-admin en wp-login.php om je te beschermen tegen brute force attacks. Met deze handige plugin kun je de login url veranderen. Dit is slechts één van de stappen  Wordpress website goed te beveiligen.

EWWW Image Optimizer

De loadtime van je pagina’s is een belangrijke factor om je website gebruiksvriendelijk te maken. Deze plugin reduceert (verkleind) afbeeldingen en zorgt voor een kortere laadtijd van je pagina’s.

Revolution slider

Internet is een visueel medium en daarom is het belangrijk dat je je teksten combineert met afbeeldingen. Maar om de afbeeldingen op je website ook functioneel te maken kun je met deze uitgebreide slider plugin je sliders ook van teksten, buttons, links en verschillende effecten voorzien. Een absolute toevoeging voor je website die ook met de visual composer plugin is te gebruiken.

BackupWordpress

Backups maken van je website is een must! Maak voor de zekerheid backups van je bestanden en database. Met deze plugin lukt je dat ongetwijfeld. De backups zijn makkelijk in te stellen. Het biedt diverse opties voor het opslaan van backups op externe opslagservers als Google drive en Dropbox.

WP Super Cache

Een handige cache plugin die zorgt dat je pagina’s op je website sneller laadt. Er wordt een kopie van jouw site in de ‘cache’ geplaatst, die vervolgens zorgt dat je pagina sneller wordt getoond. Zorg dus altijd dat je een cache plugin installeert om je website gebruiksvriendelijker te maken.

Contact Form 7

Verreweg de meest gebruiksvriendelijke gratis contact form plugin voor WordPress. In de instellingen kun je alles mooi in het Nederlands vertalen en je verdwaald niet in ontelbare opties die sommige plugins bieden.

Gravity Forms

Nog een plugin om een online formulier te maken. Het biedt uitgebreide mogelijkheden om goede formulieren te maken voor bijvoorbeeld contact formulieren, reserveringen, online betalingen en zelfs registratie formulieren. En dat voor maar $39,-

Dit bericht bevat affiliate links

Fashion theme woocommerce

Fashion thema’s voor Woocommerce

Op zoek naar een goede fashion thema voor je WordPress webshop? Webvsion Media maakte diverse fashion webshops voor zijn klanten en gebruikte daarbij verschillende Woocommerce thema’s. Omdat fashion een zeer specifiece branche is en daarom ook hele specifieke aandacht nodig heeft verschillen deze thema’s vaak van andere Woocommerce themes. Graag delen wij onze ervaring.

Room 09

Webvision media maakte met dit thema een uitgebreide webshop. Een mooi thema met redelijk uitgebreide functies. De template heeft een Woocommerce map met veel overgeschreven Woocommere bestanden. Deze zijn te bewerken en kun je simpel in het Child theme plaatsen. Werkt goed met externe plugins als Revolution Slider en diverse plugins van Yithemes. Er is een vertalingsbestand aanwezig in de “language map”, goed te vertalen met het bekende vertalingsprogramma Poedit. Je kunt de data van de demo’s importeren en van daaruit je webshop bouwen, zorg wel dat alle data wijzigt. Verder is het thema goed te configureren in de “thema opties’. Dit Woocommece thema werd ontwikkeld door het bekende Yithemes en verleend uitstekende support. Prijs voor dit thema $64.
Bekijk details

Room 09 Woocommerce fashion theme

Flatsome

Wat mij betreft één van de meest complete Woocommerce (fashion) thema’s. Aan het design valt nog wel het één en ander te wijzigen maar er is goed nagedacht over de ingebouwde functies. Je hebt keuze voor een quick view op de shop pagina. Dit is handig voor de bezoeker die met behulp van een popup de product details kan bekijken. Zo hoef je niet eerst naar de product pagina en vervolgens weer terug naar het overzicht. De category caroussel met product teller is wat mij betreft een grote winst, deze miste ik vaak bij andere thema’s. Ook de grid stijlen en de top content zijn erg “fashion” en een hele goede toevoeging. En niet te vergeten, de mobiele versie. De mobiele versie genereert automatisch een filter knop die een sidebar laat zien. Mocht je een goede filter plugin hebben gevonden dan kun je deze weergeven onder deze knop. Al met al een uitstekende fashion thema tegen een betaalbare prijs. Prijs van dit thema $59.
Bekijk details

fashion theme flatsome

Cheope

Nog een thema van Yithemes. Qua design een echte fashion thema. Het heeft bijna dezelfde functies als Room 09 maar met een iets andere indeling en design. Het thema bevat uitgebreide thema opties met keuze uit diverse homepages en verschillende sliders. De mobiele versie blijft wat achter met de top thema’s van dit moment. Al met al een redelijke thema voor een eenvoudige fashion website. Prijs van dit thema $64
Bekijk details

Fashion theme cheope

Uberstore

Leuk thema die duidelijk fashion gericht is. Ook weer leuke en gevarieerde grids die toch wel bij een fashion thema horen. Dit thema heeft verder diverse header stijlen en van zichzelf een leuk fashion design. Een leuk thema voor je fashion website. Prijs van dit thema $61
Bekijk details

Fashion theme uberstore

Blaszok

Mijn kennismaking met Blaszok was positief. Een echt bouwstenen thema die je opbouwt met diverse externe plugins. Aan het design hoef je in principe niet veel te customizen, maar smaken verschillen natuurlijk. In de demo zie je al een mooi megamenu die je met een externe plugin bouwt. Dit kost natuurlijk wel tijd, maar eerlijk is eerlijk, internet is een visueel medium en zeker voor de fashion branche is een mooi design met veel afbeeldingen een absolute must. Verder vind je veel shop en blog stijlen en sublieme effecten bij bijvoorbeeld de sorteer opties. Wat mij betreft samen met Flatsome de beste thema voor een kwalitatief hoogwaardige fashion webshop.
Prijs van dit thema $39.
Bekijk details
fashion theme blaszok
Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkings Website

Vergelijkingswebsite maken

Vergelijkingswebsites zijn al jaren erg populair bij de consument. Je wilt natuurlijk het beste en het goedkoopste product. Zo zijn er diverse bekende websites waar je producten kunt vergelijken zoals kieskeurig.nl en topproduct.nl. Op deze websites kun je naast het vergelijken van producten ook beoordelingen plaatsen. Aan de hand van deze recensies, prijzen of de specificaties van een product kan een bezoeker besluiten welk product hij/zij aanschaft. Zo hoeft men niet ontelbare websites op internet af te zoeken maar kan men achterover leunend op één website het beste product of aanbieder kiezen.

WordPress vergelijkings template

Je kunt op verschillen manieren een WordPress vergelijkingswebsite maken. Wanneer je tijd wilt besparen zijn er diverse opties om een vergelijkings template te gebruiken.

Compare Theme WordPressWordPress Price Compare Theme
Met deze template kun je een complete vergelijkingssite opzetten. Je kunt diverse producten onder een categorie zetten. In het overzicht van deze producten staat ook de prijs en het aantal aanbieders. Wanneer je op het product klikt kun je de prijzen per aanbieder vergelijken. Deze template mist wel een beoordelingssysteem, maar deze kan er redelijk eenvoudig ingebouwd worden met een plugin als wp review engine. Een single licentie voor deze template kost $45. Meer weten over deze vergelijkings template? Bekijk de website van de aanbieder.

Comparison Theme WordPressPrice Comparison Theme for WordPress
De vergelijkings template van premiumpress biedt meer mogelijkheden dan de eerder genoemde template. Het biedt betere mogelijkheden om datafeeds te gebruiken voor bijvoorbeeld een affiliate webiste. Ook kunnen aanbieders zelf hun producten plaatsen (eventueel tegen betaling). Er zijn verschillende template stijlen aanwezig waarbij er ook veel template opties zijn ingebouwd. Meer weten over de Price Comparison Theme? Bekijk de website van de aanbieder.

WordPress vergelijkings plugin

Vergelijkingswebsite makenWanneer je met een eigen template werkt of je bent erg gehecht aan een bepaalde template kun je werken met vergelijkings plugins. Wij gebruikten eerder de (premium) plugin WP Comparison Charts voor een project. Door middel van een tabel kun je prijzen en beoordelingen vergelijken. Voor de beoordelingen in het tabel kun je de plugin wp review engine integreren. Bekijk hier het voorbeeld. Zo kun je zelf een vergelijkingssite helemaal naar je eigen smaak inrichten.

template vertalen

Template Vertalen

Je template vertalen naar het Nederlands, hoe doe ik dat op de meest efficiënte manier? De meeste templates zijn standaard in het Engels en moeten dus worden vertaald naar het Nederlands. Dit kost soms veel tijd en dus zoek je naar de snelste manier, bijv: met crtl+f zoeken in je html editor. Maar wat als je template oneindig veel bestanden bevat? De meest efficiënte manier is wanneer je al deze woorden op één pagina hebt staan. En ja…er bestaat een plugin die dat doet, de Codestyling Localization Plugin!

De codestyling localization plugin creëert een .po file waarna jezelf een .mo creëert, door de woorden te vertalen. Hieronder de stappen die je moet volgen om je template met deze plugin te vertalen.

 • Download Codestyling Localization Plugin
 • Upload de map naar de plugin folder
 • Activeer de codestyling localization plugin
 • Ga nu naar het tabblad “extra”of “tools” en klik op localization

Vervolgens ga je naar het tabblad (bovenaan) “themes” en klik dan op “add new language”. Vink de juiste taal aan en klik opt “create po” er wordt nu automatisch een .po file voor je aangemaakt. Vervolgens “rescan”het .po bestandje en zorg dat deze in de language map van je theme terecht komt.

Wanneer je op “rescant” hebt geklikt “edit” het bestandje en je kunt nu alle woorden handmatig vertalen. Het is mogelijk dat er in je function.php nog verwezen wordt naar een Engelse vertaling, bijv: load_textdomain( ‘deafault’, TEMPLATEPATH.’/language/en_US.mo’ ); verander dit naar nl_NL.mo

twitter plugin wordpress

WordPress en Twitter

Er zijn verschillende manieren die ervoor zorgen dat je WordPress blog posts op twitter verschijnen. Over het algemeen gebruik je hier een plugin voor die je op WordPress.org vindt. De reden waarom je je berichten op Twitter wilt laten verschijnen is natuurlijk dat je je volgers op de hoogte wilt stellen van nieuwe updates en/of het laatste nieuws op je website. Hieronder een overzicht van plugins en andere manieren om je WordPress website in contact te brengen met je Twitter account.

Twitter Tools

De Twitter Tools plugin is tot nu toe de meest gebruikte Twitter plugin. Nadat je je Twitter account hebt aangemaakt, ga je naar de settings van je applicatie pagina waar je diverse gegevens vindt zoals de access token en consumer key, deze heb je nodig voor settings pagina van je Twitter Tool plugin. Wanneer je dit eenmaal hebt ingevoerd en alles juist hebt geconfigureerd kun je beginnen met bloggen.

WP to Twitter

Deze plugin werkt vrijwel hetzelfde als de Twitter Tools plugin, alleen deze is wel een stuk uitgebreider. Je kunt bijvoorbeeld zelf bepalen of er een stukje tekst van je blog op Twitter verschijnt en ook uit hoeveel karakters dit stukje bestaat.

Twitterfeed.com

Twitterfeed.com is geen plugin, maar wel een heel handige tool om je WordPress posts op je Twitter account te laten verschijnen. Dit is de snelste manier om je website in contact te brengen met Twitter. Het grootste verschil met de bovenstaande plugins is dat je hier van specifieke categorieën je posts op Twitter kunt laten verschijnen. Hoe doe je dat? Je maakt bij Twitterfeed.com een account aan, vervolgens log je in en volgt de stappen. Je voert de url van je feed in, bijvoorbeeld; https://www.mijnwordpresswebsite/categorie/blog/feed (dit kan ook met tags, bijv; https://www.mijnwordpresswebsite/tag/wordpress/feed), en alleen de berichten uit deze categorie verschijnen op je Twitter account. Wanneer je een grote website beheert met veel blog berichten in verschillende categorieën kun je per categorie een Twitter account aanmaken. Voor iedere account gebruik je een specifieke feed van een categorie. Op deze manier creëer je een groter bereik en kun je je richten op verschillende doelgroepen. Tip! Maak hierbij ook een hoofdaccount op Twitter aan, zodat de berichten van al je categorieën ook hier verschijnen, dit account zou normaal gesproken ook de meeste volgers moeten hebben.

buddypress template

Buddypress Templates

Wanneer je met Buddypress een community wilt opzetten ga je vanzelfsprekend op zoek naar een geschikte template, al kun je natuurlijk ook de default Buddypress theme gebruiken. Allereerst kun je met verschillende zoekwoorden gaan zoeken in Google, je zult daar ongetwijfeld iets tegenkomen. Zelf heb ik diverse websites gemaakt met Buddypress en daar verschillende theme’s voor gebruikt, die ik natuurlijk weer heb omgebouwd. De meest recente is GasamenOpreis.nl.

Inmiddels heb ik dus al aardig wat “zoektochten” achter de rug, en dat heeft me gelukkig ook iets opgeleverd. Om een aantal goede Buddypress theme’s (en ook plugins) te vinden kun je een premium account aanmaken bij wpmudev.org. Hier vind je theme’s voor verschillende genre’s die ook goed te combineren zijn met de meeste buddypress plugins. Wanneer het allemaal even niet lukt kun je gebruik maken van het online “support forum”. Verder kwam ik een aantal interessante Buddypress theme’s tegen op Themeforest.net. Klik hier om ze te bekijken. Voor andere goede templates en plugins kun je een account aanmaken bij Buddydev.com. Hier vind je onder andere een goed werkende foto/video gallery plugin voor je Buddypress site.

Wanneer je je graag laat inspireren voordat je aan de slag gaat met Buddypress, dan is bpinspire.com de juiste plek om even rond te kijken.

Wordpress Themes

Goede WordPress Thema’s

Het zoeken naar een geschikte template voor je nieuwe website kan soms aardig wat tijd in beslag nemen. Waar vind je de beste templates? En hoe weet ik zeker dat de WordPress theme die ik gevonden heb geschikt is?

Er zijn wel duizenden WordPress themes te vinden op internet. Daardoor is het soms ook moeilijker een keuze te maken en is het ook makkelijk de verkeerde keuze te maken. Het is goed om jezelf een aantal vragen te stellen als je op zoek gaat naar een goede template. Wil ik nog veel aan de layout veranderen? Welke functies moeten er al in zitten? Wil ik deze template nog voor andere sites gebruiken? Wat is mijn budget?

Zelf maken we vaak gebruik van premium Worpdress themes en bouwen deze helemaal om naar onze smaak, of die van de klant. Veel premium themes zijn SEO geoptimaliseerd en zijn voorzien van een aantal functies. Goede voorbeelden hiervan zijn de Genesis Child Themes van Studiopress.com. Overigens betekent het niet dat automatisch alle premium themes goed zijn. Hoe kun je daar het beste achter komen? Verdiep je eerst goed in het bedrijf wat er achter zit, Kijk of er support forums op de website aanwezig zijn en het belangrijkste, is er een demo van de theme beschikbaar?

Er zijn meerdere bedrijven die goede templates aanbieden, enkele voorbeelden hiervan zijn:
Templatic.com
Woothemes.com
Elegantthemes.com

Op de website Themeforest.net vind je duizenden goede en (helaas) ook minder goede templates van veel kleine bedrijfjes. Het is zeker de moeite waard om hier eens rond te snuffelen.

wpmu2

Beste plugins voor WPMU

WPMU Featured Blog Widget:  Een widget die alle blogs toont per auteur.

WPMU Simple Dashboard: Bepaal vanuit je admin wat er in  de dashboards van de blogs komt te staan.

YD WPMU Site-wide Options: Een simpele maar goede widget die alle blogs met het aantal posts toont.

Manage Tips:  Als veel mensen een blog op je WPMU site maken kun je door middel van deze plugin tips schrijven en deze laten tonen in de dashboard van je bezoeker.

Plugin Commander:  Handige plugin om je plugins voor de gehele site te activeren.

Blog Topics: Met deze plugin kun je categoriën creëren.

Blog Types: Ook met deze plugin kun je categoriën creëren.

Recent Global Post Widget: Een widget met posts van alle blogs.

Recent Global Comments Widget: Een widget met reacties van alle blogs.

Avatars WPMU: Avatar plugin voor WPMU (handleiding goed lezen).

Farms 133 theme pack:  Zeer veel theme’s voor WPMU. Ook veel templates met een header switch.

Bulk Create Blogs: Maak in korte tijd meerder blogs aan.

Change Blog Url: Verander de url van een blog.

 

 

 

 

WordPress MU (WPMU)

WordPress MU (multi-use) kun je om verschillende redenen gebruiken. Je wilt meerdere wordpress sites onderbrengen onder één domein (subdomeinen), zodat je niet steeds een nieuwe (wordpress) installatie hoeft te maken. Je kunt dit ook gebruiken om een interactieve website te maken. Bijvoorbeeld voor reizigers, studenten etc. etc. Dit kun je doen in combinatie met Buddypress.

Het installeren van WPMU gaat eigenlijk heel eenvoudig. Je installeert het en je volgt vervolgens de stappen die o.a. vindt op wpmu.org of WPMU-DEV  In het begin zul je zien dat het wat puzzelen is omdat het natuurlijk niet helemaal hetzelfde is als een gewone WordPress installatie.

WPMU is er ook in het Nederlands. Je kunt het .mo bestandje eenvoudig uploaden naar /public_html/wp-content/languages . Denk hier wel aan het veranderen van taal in je admin –> instellingen . Scroll hier naar beneden en vink hier dutch;flemish aan.

De komende tijd post ik meer over WPMU, zoals trucs, plugins, premium plugins, theme’s etc. Een website dat is gemaakt met WPMU en Buddypress door Webvision Media is DeReiskrant.nl.

Je kunt in je admin panel de WPMU installatie prima beheren, hieronder vind je een voorbeeld.Onlineshopervaring.nl maakt keuze uit webshops nog eenvoudiger

Onlineshopervaring.nl maakt keuze uit webshops nog eenvoudiger

Arnhem, 02 december 2009 – Onlineshopervaring.nl is in november 2009 officieel gestart met haar website voor het beoordelen van webshops. Zowel klanten als webwinkeliers kunnen bij iedere webshop die bij Onlineshopervaring.nl vermeld staat een review of bericht plaatsen.

Iedereen kan bij Onlineshopervaring.nl een review over een webshop schrijven. Men beoordeelt de webshop vervolgens op vijf verschillende aspecten, hierdoor krijgt de klant na meerdere reviews een duidelijk beeld van een webshop. Ook kan een review beoordeelt worden door middel punten die worden gegeven door anderen, zo probeert Onlineshopervaring.nl de klanten te stimuleren een duidelijke en goede review te schrijven. Wanneer iemand zich abonneert op een pagina van een webshop krijgt deze automatisch een e-mail bericht bij iedere nieuwe review, zo blijf je altijd op de hoogte.

Op Onlineshopervaring.nl worden webwinkels beoordeelt door klanten die daar eerder een aankoop hebben gedaan. “We willen hiermee niet alleen maar laten zien welke shops wel of niet betrouwbaar zijn, we hopen ook dat webshops aan de hand van bepaalde reviews zich kunnen verbeteren, de klant is immers koning. Zo creëer je een win win situatie”, aldus Xander Remijnse site manager van Onlineshopervaring.nl

Naar Onlineshopervaring.nl

Een review site bouwen met WordPress

Review Plugin WordPress

Een beoordelingssite maken met WordPress kan redelijk eenvouding zijn. Je hebt een onderwerp, je installeert wordpress met een template en gaat op zoek naar een geschikte plugin. Op internet vind je diverse gratis plugins voor het beoordelen van posts. De één is wat meer geschikt dan de ander, al denk ik zelf dat er slechts één gratis plugin bestaat die echt geschikt is voor het maken van een fatsoenlijke beoordelingssite…GD Starrating!

Gratis review plugin WordPress

GD Starrating is een gratis plugin voor het beoordelen van posts. De maker hiervan is nog aardig actief en de plugin wordt vaak geupdate. Bij deze plugin is ook een widget inbegrepen die de posts toont met de hoogste beoordeling.  Bij de instellingen van deze plugin vind je veel opties voor het gebruik van de plugin. Een nadeel is misschien dat je hier veel zelf moet doen, dit in tegenstelling tot betaalde plugins, al hangt dit ook af van jouw wensen.

Premium review plugin WordPress

Betaalde plugins zijn onder andere wpreviewsite, reviewpluginforwordpress.com en wpreviewengine. De laatste gebruik ik wanneer ik een beoordelingssite maak. Een groot voordeel van deze plugin is de affiliate link die je via je post editor  in iedere post kan laten verschijnen, in iedere post dus een andere affiliate link. Een aantal andere opties met deze plugin zijn: keuze uit verschillende templates, je kan de resultaten op diverse plaatsen tonen, resultaat van het aantal positieve en nagatieve beoordelingen, twee widgets, beoordelings resultaten in de comments, link cloak plugin, google maps, CSV file plugin (impot en export) en de top rated table voor de homepage en categorie pagina.

Wanneer je plugin geïnstalleerd is en alles op z’n plaats staat kun je er nog voor kiezen de plugin top comments te installeren. Hiermee kunnen bezoekers stemmen op een review. Het laat in een review zien hoevaak iemand op deze review gestemd heeft. Je kunt er een tekst als “(aantal stemmen) bezoekers vonden deze review nuttig”. Het kan de bezoeker stimuleren een goede review te schrijven.

Beoordelingssites die door ons gemaakt zijn met GD Starrating:
Topsteden.com

Bekijk hieronder diverse beoordelingssites die door ons gemaakt zijn met wpreviewengine:
Cruisereview.nl
Onlineshopervaring.nl
Vliegreiservaring.nl

[tagline_box backgroundcolor=”efeded” shadow=”no” shadowopacity=”0.1-1″ border=”1px” bordercolor=”” highlightposition=”right, left, top or bottom” link=”/contact” linktarget=”” buttoncolor=”darkgreen” button=”Contact” title=”Beoordelingssite Laten Maken” description=”Hulp nodig bij het maken van een beoordelingssite? Neem dan gerust contact met ons op.”][/tagline_box]

Forum voor WordPress site

Voor verschillende  sites heb ik geprobeerd een forum te integreren, wat natuurlijk ook gelukt is. Nu is het de vraag, is het wel naar je tevredenheid?  Bevat het de functies die jij wenst? Heb ik voldoende kennis hiervoor?  Werkt het op mijn website?

Allereerst wil ik hier wat forum software op een rijtje zetten dat geschikt is om in WordPress te integreren:

BBpres Forum:

– Voordelen: Eenvoudig te installeren en te integreren in WordPress. Wanneer bezoekers zich hier registreren is dit ook direct hun user account voor de hele WordPress site.
– Nadelen: Opties zijn erg gering. Weing keuze uit templates.

Simplepress Forums:

– Voordelen: Voldoende en goed uitziende templates. Zeer uitgebreide opties in je admin controle panel. Gratis support op de simplepress website.  User account ook voor de hele  WordPress website.
– Nadelen: Zoekmachine onvriendelijk.

PHPBB Forums:

– Voordelen: Eenvoudig te installeren. Veel opties en diverse templates op internet te vinden.
– Nadelen: Moeilijk te integreren in WordPress.

Voor mij was de keuze niet zo heel erg moeilijk en had ik voor één van mijn websites de simplepress software geïnstalleerd.  Het werkte uitstekend en het forum deed het zonder problemen.  Wel had ik grote twijfels over de zoekresultaten in de zoekmachines. Pagina’s werden niet of nauwelijks in Google opgenomen.   Uiteindelijk heb ik alles dan toch maar omgegooid  en gekozen voor vBulletin dat je niet kan integreren in WordPress. Maar met vBulletin heb je nu eenmaal meer opties en ook een professionelere uitstraling .

Upgraden WordPress

Het upgraden van een nieuwe versie van WordPress is tegenwoordig heel eenvoudig. Bij de oudere versies kwamen diverse WordPress gebruikers nog eens in de knoei . Vooral beginners wisten niet hoe ze hun versie moesten upgraden of gingen vaak de fout in. Tegenwoordig wordt het de gebruikers erg makkelijk gemaakt en het  laat ook weer zien hoe gebruiksvriendelijk WordPress is.

Wanneer er een nieuwe versie is vrijgegeven verschijnt er altijd een bericht in je dashboard. Wanneer je op deze link klikt krijg je de mogelijkheid om de nieuwe versie automatisch bij te werken of  deze te dowloaden om het vervolgens zelf weer via je ftp te uploaden. De eenvoudigste manier is natuurlijk de eerste, waarbij  je  alleen je ftp gegevens hoeft in te vullen.

Widget Logic Plugin WordPress

Voor verschillende websites gebruik ik de plugin widget logic. Het begon toen ik een plugin zocht voor het maken van verschillende sidebars. Mijn bedoeling was om voor iedere pagina verschillende menu’s te maken voor mijn WordPress site. Na eerst het een en ander te hebben geprobeerd kwam ik uit bij deze plugin.

Allereerst, als je honderden pagina’s hebt en je wilt voor iedere pagina een ander menu aan de zijkant, dan is deze plugin niet geschikt. Je zal verder in dit artikel zien waarom.

De widget logic plugin geeft je de mogelijkheid om een widget naar een bepaalde pagina, post of categorie te verwijzen. Je kunt een widget ook zo instellen dat hij op een bepaalde pagina wel of niet komt te staan. Je hebt bijvoorbeeld een reissite en je wilt op een landen pagina in het rechter of  linker menu  het weer  tonen. Je maakt een widget aan en verwijst deze door het plaatsen van een code naar deze pagina. Hij zal alleen te zien zijn op deze pagina en niet op andere pagina’s.  Op deze manier kan je dus voor ieder pagina een ander menu creëeren. Zo lijkt het alsof je verschillende sidebars gebruikt maar dat is natuurlijk niet zo. Een klein nadeel is dat je op den duur wel erg veel widgets hebt gemaakt en door de bomen het bos niet meer ziet.

Het is belangrijk welke codes je moet gebruiken. Ik geef een aantal voorbeelden;

is_home() - verwijzing naar de homepage

is_page('about') - verwijzing naar een pagina

is_category(array(5,9,10,11)) - verwijzing naar meedere categoriën

is_single(5) - verwijzing naar een post

Let op! Wannner je ! ervoor plaatst betekent dat hij niet hiernaar verwijst, bijv;

!is_home()

Meer codes, download de plugin

Meerdere WordPress sites in een database

Een vraag die vaak gesteld wordt is “hoe krijg ik meerdere wordpress sites in één database? “. En eigenlijk is het antwoord heel eenvoudig, mits je database het natuurlijk aankan.

Het gaat erom dat de tabellen in je database van de verschillende sites niet hetzelfde mogen zijn. Een tabel in je database is bijvoorbeeld wp-comments. Je ziet hier al het voorvoegsel “wp” staan, dit kun je veranderen in wat je zelf wilt. Om dit te veranderen ga je naar je config.php bestand, hier staat $table_prefix  = ‘wp_’;  Verander hier de wp in iets anders, bijv: wvm (webvision Media) en voor de andere site gebruik je dan weer een andere voorvoegsel. Nu heb je niet dezelfde tabellen in je database en kun je dus verschillende sites  in één database gebruiken.